יום שבת, 26 במרץ 2016

Yamainu

ביקרתי ביחד עם אקי-סאן והבת שלה הונאצו-סאן בטירה ישנה ביאמאינו, משם הסתובבנו בסמטאות שהזכירו לי את האיזורים החבויים של קיוטו. בתי עץ, חנויות מסורתיות, וניצנים ראשונים של סאקורה. 



קנינו שלושה דברים נהדרים - גלידת סאקורה, גלידת שומשום שחור, ודאנגו בציפוי מיסו ושמן שומשום. 


דווקא הדאנגו שהרגיש לי הכי רגיל וחסר ייחוד התגלה כאחה הדברים המיוחדים והטעימים בטיול הזה. היה לו טעם כמעט כמו של חמאת בוטנים. עשיר, שמנוני וטעם חרוך של גחלים. 
אני אנסה לשחזר דבר דומה בבית כשאחזור!ֿ




Tonkatsu Hamakatsu Nishishinjuku

מסעדה עם התמחות בטונקצו. מי שיפספס אותו בגלל שהוא חושב שזה עוד שניצל עושה מעשה מטופש מאד. הבשר בפנים עבה ורך ועטוף בשכבת פנקו פציחה. טעים פי מאה מכל שניצל בבגאט שהכרתם. 



את רוטב השומשום מכינים בסוריבאצ׳י, קערה עם חריצים, וידית כתישה (כמו עלי ומכתש). השומשום הופך במהירות למשחה גרגירית ועליו מוזגים רוטב סויה מתקתק, חמוץ וסמיך. כל ביס של הטונקצו הרך ברוטב הזה הוא עונג מושלם. 

יש להם עוד סניפים (מאיה מדווחת על אחד אחר בתחנת קיוטו)
הנה האתר - http://www.hamakatsu.jp

והמיקום במערב shinjuku בטוקיו (קומה שניה)
סמוך אליו אגב נמצא סושי himawai





לכל זוג מקלות יש אורך אחר, עניין של נוחות




אדם נכנס אל תחנת דלק


ומיד מתנפלים על הרכב 4 אנשי צוות. מבריקים ומתקתקים אותו, והוא בסך הכל הולך למלא מיכל. השירות ביפן הוא הטוב בעולם, נקודה. כל עובד מסור ומחוייב לעבודה שלו, ומבצע אותה על הצד הטוב ביותר. 
היה מרשים לראות איך במשך דקות ארוכות הם שאבו, ניקו את השמשות, את הגלגלים(!) והתיזו משהו שנראה כמו ספריי ריח. רק אחר כך, שלפו מלמעלה את צינורות התדלוק (גאוני), ושלחו אותו לדרכו בהשתחוות. 


Komagata Dozeu

המסעדה הזו חגגה לא מזמן 200 שנה, בהחלט לא דבר שאפשר להתעלם ממנו, ולמי שרוצה להכיר את המטבח היפני המסורתי ויש לו ברכיים חזקות היא חוויה מעניינת מאד. 


בכלל, הביקור במסעדה הזו דורש לעשות כמה ויתורים מעבר למחיר. לדוגמא על המרחב האישי, על ריח הבגדים, על זה שתצרכו לבשל בעצמכם, ועל כאב הרגליים שילווה אתכם למחרת. יפנים מסוגלים לשבת שעות על הרצפה, בלי לזוז או להתלונן. נראה שהגוף שלהם פשוט מורגל לזה, אבל לי זה היה קשה מאד. 


אחרי שחלצנו נעלים בכניסה, הובילו אותי ואת האמא המארחת אל חדר אכילה גדול, שם ישבנו אחד מול השני, צמוד לסועדים אחרים. אורחן יפני. 


המסעדה מתמחה במעדן מתקופת אדו, דג שדומה לצלופח אבל שוחה בנהרות במקום בים, ולכן הטעם הדגי שלו חלש יותר. לעומת זאת, יש לו מרקם שמנוני וחלקלק, מאד מוזר ולא רגיל.  
כל אורח מקבל חבית ברזל קטנה לוהטת ובתוכה פחמים, וצולה את הדגים בעצמו. הצלייה רטובה בעזרת רוטב סויה מתקתק והמון בצל ירוק שאתם יכולים לראות באדנית משמאל. 


כשסיימנו את המנה האמא המארחת הזמינה כרישה רכה שטובלים במיסו, זה היה נפלא. הכרישה הפכה למתוקה ואיבדה את הסיביות שלה. לכל ביס היה טעם של שום אפויה. 


בשלב הבא עברנו אל אותם דגים, רק בגירסה מפולטת בלי עצמות. 


שוב, מבשלים לבד, מוזגים מעט רוטב, מוסיפים בצל ירוק ואוכלים כשמרגישים שזה מוכן. 




לקראת סיום הזמנו מרק מיסו, שוב עם אותם צלופחים חלקלקים, כאן המרקם הסליימי היה בשיאו, ואני חייב לומר שהיה קשה מדי עבורי. הם התפרקו מיד בפה ונמסו, אבל השאירו תחושה רירית כאילו חגגתי עכשיו על חילזון טרי מהגינה. 

בנוסף הזמנו קרפצ׳ו קרפיון, שהיה סבבה, אבל הרוטב שלו היה יציאה מטורפת. סוג של מיסו, נוזלי ומרוכז עם שמן שומשום שהזכיר מאד חמאת בוטנים. 




בערך 300 שקל לזוג, כולל בירה


מאיה-סאן ביפן!

הרבה זמן לא כתבתי, כי עבר שבוע מטורף ובלי זמן לנוח ולתעד. שני הדברים החשובים שקרו בו זה שסיימתי את הלימודים, ומאיה קפצה ליפן. הוריי! חרשנו את טוקיו בשבוע האחרון (פוסטים יגיעו בקרוב!) ומחר אנחנו יורדים דרומה אל קיוטו חביבת הקהל. סלמאט טוקיו, תודה על הדגים. שונאים ואוהבים אותך בו זמנית. 

ובתמונה - ״גל, תמצא ספסל, קניתי משהו מפושון לארוחת בוקר״



הכל פה חמוד!




Genkan

יפנים מסוגלים לקטגל כל דבר כנקי או מלוכלך, ועושים הפרדה גדולה בין השנים. הבית הוא מקום נקי (מאד), והחוץ (עד כמה שהוא מצוחצח בכל קנה מידה) נחשב למלוכלך.
כשפותחים את דלת הכניסה לכל בית, בית ספר, בתי עסק רבים ומסעדות מסורתיות, נתקלים מיד במדרגה שמסמלת את המעבר בין שני האיזורים, החוץ והפנים.
על השטח הנמוך, שנקרא Genkan והוא המשך ישיר של החוץ אל תוך הבית מורידים את הנעלים ומפנים אותם אל הדלת. ואז עולים על המדרגה, ונועלים את כפכפי הבית. (יש כאלו גם לאורחים, כולם במידה אחת). 
רצוי מאד לעשות את זה בלי לדרוך עם הרגלים על רצפת הגנקן, אלא לחלוץ נעל אחת ולהכנס אל כפכף, ואז אותו הדבר עם הרגל השניה. 

באותה נשימה, השירותים נחשבים גם הם למקום מלוכלך, ולכן יש כפכפי שירותים. חולצים את כפכפי הבית, ועוברים אל הכפכפים ההם. אל תשכחו להחליף חזרה! (זה קורה לכולם)
יום אחד יצאתי לתלות כביסה במרפסת שהיא מופת של נקיון וצחצוח, והאמא המארחת ביקשה ממני להשאיר את כפכפי הבית בפנים, ולעבור אל כפכפי המרפסת. בטעות נכנסתי איתם חזרה הביתה, ואת הצעקה המבועתת ההיא לא אשכח לעולם. 

הנה צילום של המדרגה הזו בדירה שלי. משמאל הכפכפים שלי, ומימין הכפכפים של האם המארחת (כלומר, היא לא בבית)


עשו לעצמכם טובה, תוודאו שהגרבים שלכם נקיות ובלי חורים מצחיקים. היה מביך מאד לראות גאייג׳ינים נובים עם אצבעות מציצות במסעדה. 



שבעה כלבים בעגלה




© Memories of a Gaijin
Maira Gall